Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Safran Çiçeği
#1
SAFRAN ÇİÇEĞİ

Safran çiçeği, soğanlı-çiğdeme benzer-eflatun ve mor çiçekleri olan, Akdeniz ülkelerinde yetişen ve baharda çiçek açan küçük bir bitkidir. Latince veya batı dillerindeki yaygın adı krokus (crocus) dur. Safran çiçeğinin ürün olarak kullanılan kısmı, yalnızca çiçek tohumları (stigmata) olduğundan maddi değeri çok yüksektir. Tohumların kurutulmasıyla, 70000 safran çiçeğinden sadece “yarım kilo” altın renginde ürün elde edilir.

Kendi ağırlığından yüz bin katı kadar sıvıyı, sarıya boyayabilme özelliği bulunduğu için esas olarak boya sanayisinde kullanılır. Ayrıca eczacılıkta (iştah açma, adet sökme, afrodizyak etki ve bazı kanser türlerine karşı ümit bulunduğu için) ve yemeklere katkı maddesi (baharat) olarak da kullanılmaktadır. Yemeklere sarı bir renk ve değişik bir koku veren bu toz, zeytinyağında hiç erimez. Böylece karışık veya hileli olup olmadığını kontrol etmek mümkündür. Akdeniz ve doğu ülkelerine özgü pirinç ve balık yemeklerinde kullanılan safran, bazı balkan ülkelerinde ekmeğe katılır. Ayrıca “zerde” adı verilen tatlı da safrandan yapılır.

   

   

   

   
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çan Çiçeği raster 0 131 1 dakika önce
Son Yorum:

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi